Skip to main content
Skip table of contents

Wat zijn aanpassingen?

Wat zijn aanpassingen?

Met aanpassingen worden wijzigingen in de configuratie-items bedoeld. Ook wijzigingen in extensies en customizaties of applicatie-instellingen vallen hieronder. Door het iteratieve, cyclische karakter van een Skryv project, komen aanpassingen veelvuldig voor.

Uiteraard is het niet de bedoeling dat deze wijzigingen onmiddellijk van kracht worden en instant impact uitoefenen op het gedrag van de dienstverlening. Deze dienstverlening loopt immers 24/7 en op elk gegeven ogenblik zijn er tientallen, zoniet honderden processen die openstaan en die elk hun eigen voortgangsstatus hebben. De integriteit van al deze bestaande processen moet gewaarborgd blijven en mag niet zomaar in gevaar gebracht worden door een lukrake configuratiewijziging. Bovendien is in bepaalde gevallen een gecoördineerde wijziging in meerdere configuratie-items nodig. Deze kan je niet simultaan uitvoeren, maar moet je incrementeel gaan opbouwen en stelselmatig testen & valideren.

Daarom worden wijzigingen in configuratie-items eerst verzameld en beheerd in een git-repository, bijvoorbeeld op GitHub. Pas nadat de nieuwe configuratie is getest en gevalideerd, publiceert de IT-infrastructuurbeheerder de configuratie-items in de applicatie.

Aanpassingen testen & valideren

Aanpassingen testen & valideren gebeurt in de test- of previewomgeving van de applicatie. Zowel in lokale Studio als in online Studio heb je de mogelijkheid om je aanpassingen te pushen naar deze testomgeving. Daar kunnen business analisten op basis van dummy gebruikers en dummy dossiers het gewijzigde gedrag van de dienstverlening uitproberen.

Het developer-friendly karakter van het Skryv platform laat ook voldoende ruimte om automatische testen in te bouwen. Het kan gaan zowel om unit-testen als om end-to-end testscenario's.

Aanpassingen opslaan

Lokale Studio

In een setup waarbij configuratoren een lokale Studio en developers een IDE gebruiken, worden wijzigingen automatisch gesynchroniseerd en weergegeven in een git-client, zoals Fork. Vanuit deze client kun je commits maken, meerdere lokale branches beheren, wijzigingen van de centrale repository op GitHub ophalen en samenvoegen met je eigen lokale branch of je werk indienen via een pull request naar GitHub. Een diepgaande kennis van git is essentieel om deze processen effectief te beheren.

Online Studio

Configuratoren die via online Studio configuratiewijzigen uitvoeren, werken zonder git client. Dit biedt het voordeel dat ze geen lokale software moeten installeren en onderhouden, alsook dat ze in principe geen kennis van git nodig hebben. Nadeel is dan weer het ontbreken van een volcontinue synchronisatie tussen de configuratie zoals ingeladen in de context van de online Studio en de configuratie zoals opgeslagen op de master branch in de git repository. Bij een samenwerking tussen meerdere configuratoren en/of developers, bestaat daarom het risico dat iedereen out-of-sync geraakt en het niet meer duidelijk is wat de laatste versie (single point of truth) is.

Binnen online Studio zijn er enkele functionaliteiten toegevoegd om aanpassingen tussentijds op te slaan en uiteindelijk over te brengen naar de centrale repository op GitHub. Klik hier voor meer info.

Aanpassingen publiceren

Eenmaal de aanpasssingen getest en gevalideerd zijn, en opgeslagen in de master branch binnen de centrale repository, kan de IT-infrastructuurbeheerder overgaan tot publicatie in de applicatie. Hiertoe wordt doorgaans gebruik gemaakt van een CI/CD-tool zoals Jenkins. Klik hier voor meer info.

Backwards compatibility

Configuratiewijzigingen kunnen na publicatie invloed uitoefenen op bestaande dossiers en/of lopende processen. Het is de verantwoordelijkheid van de analist om de impact correct in te schatten en de backwards compatibility van de aanpassingen te garanderen. Klik hier voor meer info hierover.

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.