Skip to main content
Skip table of contents

Skryv projectaanpak

Concept

Hoewel gebaseerd op een gemeenschappelijk Skryv platform, wordt elke Skryv applicatie anders opgezet in functie van de aan te bieden dienstverlening. Vandaar dat er bij implementatie steeds nood is aan project management. Bij Skryv vertoont deze typisch een cyclisch karakter waarbij er telkens verder geïtereerd wordt op de ontwikkelde dienstverlening. Deze pagina geeft inzicht in de typische aanpak, stappen en rolverdeling binnen een Skryv project.

Diagrammen

Iteratieve aanpak

Een Skryv project vertoont typisch een cyclisch karakter.

Project management

Elke cyclus bestaat uit vijf verschillende fases. Onderstaand diagram werkt elke fase verder in detail uit.

Aanpak

Fase

Uitleg

Requirements

Formuleer doelstellingen voor de dienstverlening.

Analyse

Welke functionaliteiten zijn nodig om te voldoen aan de requirements? Hoe vertalen deze zich naar een technische oplossing?

Ontwikkeling

Configureren, programmeren, iteratief testen en valideren van de dienstverlening.

Publicatie

Publicatie van de dienstverlening binnen de applicatie.

Opvolging

Monitoring, opvolging en feedback.

Stappen

Stap

Uitleg

Gerelateerde actoren

Project management

Onder project management vallen alle organisatorische aspecten van het project. Het doel hiervan is om de beschikbare middelen (tijd, mensen, budget, technische resources, enzovoort) op zo efficiënt mogelijke wijze om te zetten naar een performante dienstverlening die aan alle business requirements voldoet.

Project manager

Business requirements

De business requirements zijn de eisen die vanuit de business gesteld worden aan de dienstverlening. Deze requirements worden opgesteld en beheerd door een business owner.

Business owner

Business analyse

Vooraleer te starten met het opbouwen van de dienstverlening, moet er eerst wat analysewerk verricht worden. Dit gebeurt in twee fases. In een eerste fase worden de gestelde business requirements verder uitgewerkt. Welke functionaliteiten zijn nodig? Welk gedrag moeten deze vertonen? Hoe dienen ze bereikbaar te zijn? Wie komt er op welke manier mee in aanraking? Enzovoort.

  • Business owner

  • Business analist

Functionele analyse

Vooraleer te starten met het opbouwen van de dienstverlening, moet er eerst wat analysewerk verricht worden. Dit gebeurt in twee fases. In een tweede fase wordt de business analyse omgezet naar een functionele analyse. Hoe vertalen de benodigde functionaliteiten zich in technische oplossingen? Gaat het om iets wat binnen de configuratiemogelijkheden van het Skryv platform valt? Moeten er extra of vervangende functionaliteiten geprogrammeerd worden?

  • Configurator

  • Functioneel analist

Configuratie & ontwikkeling van de dienstverlening

Op basis van een grondige functionele analyse en binnen de context van een gerichte sprintwerking, bouwen configuratoren en developers samen aan de dienstverlening.

  • Configurator

  • Developer

Testing & validatie van de dienstverlening

Vooraleer een dienstverlening live gezet wordt binnen de productieomgeving van de applicatie, zullen de business owner en/of business analisten deze uitgebreid testen en valideren binnen een testomgeving.

  • Business owner

  • Business analist

Publicatie van de dienstverlening

De IT-infrastructuurbeheerder publiceert de geconfigureerde dienstverlening in de productieomgeving van de applicatie. De dienstverlening staat vanaf dat ogenblik live.

IT-infrastructuurbeheerder

Monitoring & proactieve opvolging

De IT-infrastructuurbeheerder houdt enkele kritische indicatoren in het vizier. Via notificaties, alerts en logs houdt hij of zij de vinger aan de pols van de applicatie. Eventuele problemen worden proactief gedetecteerd en opgelost nog voor ze effectief impact uitoefenen op de dienstverlening.

IT-infrastructuurbeheerder

Business feedback

Op basis van ervaring met de gepubliceerde dienstverlening kunnen dossierbehandelaars en hun diensthoofd feedback formuleren. Op basis van deze feedback kunnen de business owner of de business analisten gerichte verbetervoorstellen indienen bij het project team.

  • Dossierbehandelaar

  • Diensthoofd

Rolverdeling

Afhankelijk van het project kunnen onderstaande rollen opgenomen worden door één en dezelfde persoon. Zo is het bijvoorbeeld niet uitzonderlijk dat project management, functionele analyse en configuratie toegewezen worden aan één enkele Skryv expert.

Rol

Uitleg

Gerelateerde stappen

Project manager

De project manager behoudt het totale overzicht over het project. Enerzijds heeft hij of zij de taak om alle mensen samen te brengen. Op basis van gesprekken en vergaderingen moet hij of zij alle neuzen in dezelfde richting krijgen met het oog op een doelgerichte werking. Hiertoe moet de project manager over de nodige people skills beschikken. Anderzijds moet hij of zij ook waken over de praktische uitwerking. Hiertoe moet hij of zij beschikken over kennis van scrum, sprintwerking en andere project management technieken.

Project management

Business owner

De business owner heeft de eindbeslissing over het doel en de werking van de dienstverlening. Een business owner hoeft geen expliciete Skryv kennis te hebben, maar kan wel via de BPMN-workflow en de testomgeving wel nauw betrokken worden bij het opzetten van de dienstverlening (co-creatie). Vanzelfsprekend heeft een business owner diepgaande kennis over de werking van de business.

  • Business requirements

  • Business analyse

  • Testing & validatie van de dienstverlening

Business analist

In de meeste gevallen zal een business owner zich laten bijstaan door één of meerdere business analisten. Zij analyseren de business requirements en bekijken hoe de dienstverlening precies in elkaar moet steken en werken. Business analisten zullen, eventueel ondersteund door een testing team, ook het luik testing & validatie op zich nemen. Net zoals een business owner hoeft een business analist geen expliciete Skryv kennis te hebben, maar kan hij of zij wel via de BPMN-workflow en de testomgeving nauw betrokken worden bij het opzetten van de dienstverlening (co-creatie). Vanzelfsprekend heeft een business owner diepgaande kennis over de werking van de business.

  • Business analyse

  • Testing & validatie van de dienstverlening

Functioneel analist

De functioneel analist heeft een grondige kennis van Skryv. In eerste instantie zal hij of zij via een functionele analyse nagaan hoe er binnen de technische mogelijkheden van het Skryv platform gestalte gegeven kan worden aan de vooropgestelde business requirements. In tweede instantie zal hij of zij de daaruit voortvloeiende taken definiëren en voorbereiden zodat configuratoren en developers zo efficiënt mogelijk kunnen werken.

Functionele analyse

Configurator

Een configurator heeft diepgaande kennis van Skryv en van BPMN. Op basis van de input van de functioneel analist gaat de configurator aan de slag in Studio om de dienstverlening stap voor stap te configureren. Bij een intensieve samenwerking tussen meerdere configuratoren en/of developers is het gebruik van lokale Studio in combinatie met een git client (bijvoorbeeld Fork) de aangewezen tooling. In andere gevallen kan je gebruik maken van de online Studio.

  • Configuratie & ontwikkeling van de dienstverlening

  • Functionele analyse

Developer

Een developer heeft diepgaande kennis van Skryv. Op basis van de input van de functioneel analist gaat de developer aan de slag om in zijn IDE (bijvoorbeeld IntelliJ) de extra of vervangende functionaliteiten te ontwikkelen. Het gebruik van een git client (bijvoorbeeld Fork) is hier sowieso aangewezen.

  • Configuratie & ontwikkeling van de dienstverlening

  • Functionele analyse

IT-infrastructuur-beheerder

De IT-infrastructuurbeheerder is verantwoordelijk voor de technische opzet, implementatie en onderhoud van de Skryv applicatie op basis van het Skryv platform. Hij of zij heeft een grondige kennis van Skryv, van lokale en cloudinfrastructuur. De IT-infrastructuurbeheerder staat tot slot in voor het publiceren of publiek ter beschikking stellen van de applicatie.

  • Publicatie van de dienstverlening

  • Monitoring & proactieve opvolging

Dossierbehandelaar

Een dossierbehandelaar werkt actief in de backoffice van de applicatie. Op die manier is hij of zij een afnemer van de dienstverlening en dus bij uitstek goed geplaatst om feedback te geven.

Business feedback

Diensthoofd

Een diensthoofd overschouwt de backoffice en alle dossierbehandelaars die erin actief zijn. Op die manier is hij of zij een afnemer van de dienstverlening en dus bij uitstek goed geplaatst om feedback te geven. Het diensthoofd neemt typisch ook de rol van backoffice admin op zich en staat daarbij in voor het gebruikersbeheer.

Business feedback

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.